3,014 Görüntülenme
VEREM (TÜBERKÜLOZ) HASTALIĞI NEDİR?
Tüberküloz, Mycobacterium tuberculosis basili ile oluşur. Bulaştırıcı bir hastalıktır. Tüberküloz hastasının solunum yoluyla havaya saçtığı mikroplar, sağlıklı kişiler tarafından nefes ile alınarak akciğerlerine yerleşebilir. Akciğere gelen mikrop ya vücutta hapsedilir ve sessiz bir enfeksiyon olarak kalır ya da hastalık yapar. Sessiz enfeksiyon olanların onda biri ileri bir tarihte hastalanabilir. En sık akciğerleri tutar. Diğer organlarda da hastalık yapabilir. Tanısı, mikrobun gösterilmesi ile konulur. Tedavisi vardır, her hasta iyileştirilir.VEREM (TÜBERKÜLOZ) HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?
Hastaların aksırma, öksürme ve hapşırmaları sırasında etrafa saçtıkları verem mikroplarının sağlam kişiler tarafından solunması ile hastalık bulaşır. Verem mikrobu güneş görmeyen ve iyi havalanmayan yerlerde saatlerce havada kalabilir. Tedavi olmayan bir verem hastası her yıl yaklaşık 10-15 kişiyi enfekte eder. Enfekte olanların %5’i 1-2 yıl içinde aktif verem hastası olur. Enfekte olanların %5’inde ise verem mikrobu vücutta sessiz olarak bekler. Vücut direncinin düştüğü durumlarda, vücutta beklemekte olan verem mikrobu çoğalarak verem hastalığına yol açar.VEREM (TÜBERKÜLOZ) HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Uzun süren kuru öksürük
- Öksürükle ağızdan kan gelmesi
- Göğüs ağrıları
- Gece terlemeleri
- Akşamları yükselen ateş
- İştahsızlık
- Halsizlik
- Kilo kaybı
- İleri vakalarda nefes darlığı
VEREM (TÜBERKÜLOZ) HASTALIĞI TANISI NASIL KONULUR?
- Balgamın mikroskopla muayenesi
- Balgam kültürü
- Nükleik asit çoğaltma testi
- Akciğer grafisi
- Tüberkülin cilt testi
- İnterferon Gama Salınım Testleri
- Histopatoloji
VEREM (TÜBERKÜLOZ) HASTALIĞININ TEDAVİSİ
Verem hastalığı, ilaçlarla tedavi edilir. İlaç dışında tedavisi yoktur.Günde alınacak ilaç miktarı, hastanın kilosuna göre belirlenir. Tedavi süresi en az 6 aydır. Tedavinin ilk 2 ayından sonra ilaç sayısı azaltılır, ancak bazı özel durumlarda bu süre uzatılabilir.VEREM (TÜBERKÜLOZ) HASTALIĞINDAN NASIL KORUNABİLİRİZ?
Bir toplumun veremden korunmasının en etkili yolu verem hastalarının erken teşhisi ve başarılı tedavisidir.BCG aşısı özellikle çocukları verem hastalığından korur. Ülkemizde doğumdan sonra 2-3 ay içinde ve 7 yaşında olmak üzere iki kez yapılan zorunlu bir aşıdır.
Mikrop çıkaran hasta ile aynı evdekiler, özellikle çocuklar için koruyucu tedavi verilir.