Anne sütünün kalitesi nasıl artırılır?
Bebeğinizi emzirdiğiniz dönemde dikkat edeceğiniz birkaç nokta ile sütünüzün kalitesini artırabilir ve bebeğinize daha faydalı olmasını sağlayabilirsiniz.
Emzirme döneminde annenin beslenme durumu, süt kalitesini fazlasıyla etkilemektedir. Bebeğin psikososyal ve fizyolojik gereksinimlerini ilk 4-6 ay tek başına karşılayan anne sütünün karbonhidrat, protein ve yağ örüntüsü, annenin besin seçimlerinden etkilenmekte, anne sütü salgılanması, kalitesi ve yağ içeriği değişmektedir. Bebeğin bağışıklık sistemi için gerekli ögeler anne sütünde fazlasıyla vardır ancak annenin kalitesiz beslenmesi maalesef ki bağışıklık faktörlerinin oluşumunu kötü etkiler. Bebeğin büyüme ve gelişmesinde hastalıklara karşı savaşan bağışıklık sistemi ordusu annenin fizyolojik ve psikolojik beslenmesi ile oluşur.
Annenin aldığı sağlıklı yağlar sütteki yağ asitlerinin düzgün oluşumuna neden olmaktadır. Çünkü sütteki yağ hem memedeki yağ dokularından sentezlenmekte hem de annenin besinlerinden gelmektedir. Örnek verecek olursak anne zeytinyağı, ceviz, fındık, zeytin gibi sağlıklı yağları aldığında sütündeki, bebeğe yararlı olan çoklu doymamış yağ asit içeriği dengeli olan bir anne sütüne sahip olacaktır. Bu da bebeğin beyin ve organ gelişimi gibi olguları, görme fonksiyonlarını olumlu ölçüde etkileyecektir.
Anne sütündeki kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum gibi mineraller annenin depolarından sağlanmaktadır. Bu nedenle anne sağlığı için mineral yetersizliği olmasın diye beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. Anne sütündeki demir içeriği düşüktür ancak maksimum yararlılığı olan bir mineraldir. O yüzdendir ki annede demir eksikliği olmasın diye çay ve kahve alımına sınırlama getirmek gerekmektedir. Sütün vitamin oranları annenin aldığı sebze-meyve gruplarından gelen vitaminlere göre değişiklik gösterir. Öyle etkilidir ki annenin hamile kalmadan önceki vitamin depoları bile etkenlik gösterir. Bu ne demek oluyor derseniz, hamilelik öncesi beslenme dengesi ileride süt kalitenizi etkiler demektir.
Vejeteryan anneler, güneşten yararlanmayan annelerin sütleri ise D vitamini eksiklikleri yaratabilir ki bu da anne sütünü olumsuz etkiler. Bu yüzden doktora danışarak ekleme suplementler alınması uygun olabilir.
Bebeğini emziren anne günde ortalama 770 ml süt salgılar. Bu değişkenlik gösterebilir bir durumdur. Ancak bir annenin 850 ml süt salgıladığını varsayarsak bu 600 kalori ihtiyaç demektir. Bu nedenle annenin günlük beslenmesine ek olarak ortalama 750 kalori ekleme yapmak gerekir.
İlk 6 ay bebeğini emziren anne kilo verme programına girebilir ancak süt oranı ve kalitesini etkilemeden beslenmesi gerekir. Hatta duruma göre ve besin alımına göre beslenme destek ürünleri de tavsiye edilebilir.
En Değerli Hediye Anne Sütüdür!
Emziren anneler bir yandan kendi sağlığını koruyarak bir yandan da bebeğinin kaliteli sütü için optimum beslenme modelini seçmesi gerekir. Emzirme sırasında hızlı kilo vermeyi vadeden listelerden uzak durmaları, her gün 3 veya daha fazla süt ve süt ürünleri almaya çalışmaları, yumurta, havuç, yeşil yapraklı sebzeler, kayısı gibi A vitamini zengini besinleri sık sık yemeleri, Bol bol sıvı almaları, (toplam sıvı miktarı 3 litre olmalıdır. Su, süt, ayran, kefir, az şekerli komposto, kuşburnu, az şekerli limonata, taze meyve suyu, nane, ıhlamur çayları ile sıvı alımı zenginleştirilebilir) Kafeinli içecekleri (kola, çay, kahve gibi) içmekten sakınmaları, kahveyi 2 fincan ile sınırlamaları, Alkolden uzak durmaları gerekmektedir. Egzersizi orta düzeyde tutarak düzenli egzersizler yapılabilir. Ancak ağır egzersiz sonrası sütte artan laktik asit sütün tadını değiştireceği için bebek süt alımını etkilemektedir. Anne egzersiz sonrası duş almalı ve ilk sütü azıcık sağarak atmalıdır.
Neden Emzirmelisiniz?
- Bebeğiniz için en değerli besin olduğu için
- Doğum sonrası daha rahat toparlanmak için
- Sadece anne sütü ile bebeğini uzun süre emziren annelerin eski kilolarına dönmeleri kolaylaştığı için
- Yumurtalık ve göğüs kanseri riski azaldığı için ve elbette bebeğiniz için
Çünkü Anne Sütü:
- Enfeksiyona bağlı hastalık riskini azaltır.
- Beslenme avantajları vardır. Mesela anne sütü, bebeğin haftasına ayına göre ideal besin dengesine sahiptir.
- Belirli hastalıklara karşı koruyucudur (diyabet, lenfoma, ülseratif kolit, alerjiler).
- Gelişimsel ve psikolojik yönden yararlıdır.
- Sosyo ekonomik açıdan yararlıdır ve IQ seviyesini arttırır.