İnfluenza enfeksiyonu, kişiden kişiye genellikle solunum yoluyla bulaşır; ancak masa, kapı kolu, oyuncak da etkilidir. Kuluçka süresi 1-4 gündür; nadiren 7 güne kadar uzayabilir. Virüsün yayılması hastalığın başlamasından 24-48 saat sonra doruğa çıkar, sonra yavaş yavaş azalır.
Her yıl okul öncesi ve okul çağındaki çocukların yaklaşık yarısı influenza enfeksiyonu geçirmektedir. Büyük bölümü evde tedavi edilir, çok az bir kısmı hastaneye yatırılması gerekir. Bebek ne kadar küçükse hastaneye yatma olasılığı o kadar yüksektir.
Tedavi : Enfluvir susp: 5 gün süre aç veya tok verilebilir. Ancak yiyeceklerle birlikte verilmesi bulantı ve kusma sıklığını azaltır.
Öneriler:
- Bulaşmayı önlemek için öksürme, aksırma sırasında ağız ve burun mendille kapatılmalı, kağıt mendil çöpe atılmalıdır.
- Grip olan bebekler ve çocuklar, başkaları ile yakın temastan kaçınmalı, hastalığın bulaşıcı olduğu dönemde kreşe-okula gitmemelidir.
- Grip olanların maske takması (cerrahi maske, standart maske) diğer insanlara bulaşmanın önlenmesine yardımcı olacaktır.
- Hasta kişilerle tokalaştıktan veya solunum salgıları bulaşmış yüzeylerle temastan sonra göz, burun veya ağza dokunmak bulaşmaya neden olabilir. Çevremizdeki sık dokunulan kapı kolları, telefon ahizeleri gibi yüzeylerin sık sık temizlenmesi önerilir.
- Ellerin sık sık su ve sabunla yıkanması hastalıktan korunmaya yardımcı olur.
- Mutlak yatak istirahati, bol sıvı alınması, mevsim meyve ve sebzeleri (Nar, mandalina, portakal vs.) tüketilmesi, hastanın odasının sık sık havalandırılması da tedavinin kısa sürede başarıya ulaşmasında etkilidir.
- İnfluenzadan korunmada en etkin yol aşılanmadır. Kış başlamadan önce (Eylül-Ekim ayı) grip aşısı (yıllık) yapılmalıdır.
*İnfluenza geçiren bebek ve çocuklar; 5 yaş altındaki çocuklardan (özellikle 2 yaşından küçüklerden); 50 yaş ve üzeri erişkinlerden (özellikle 65 yaş ve üzerindekiler); hamileler ve lohusalardan; kronik solunum yolu hastalarından (ör: Astım); kalp hastalarından (Sadece hipertansiyonu olanlar dışındakiler); karaciğer, böbrek, kan hastalarından (orak hücreli anemi); metabolik hastalardan (şeker hastalığı), nörolojik hastalardan; bağışıklık sistemi bozuk olan hastalardan; kanser tedavisi görenlerden; uzun süre aspirin tedavisi almak zorunda olan 19 yaş altı çocuklardan; aşırı obez çocuk ve erişkinlerden (BMI ≥40) ve bakım evlerinde kalan çocuklardan uzak tutulmalıdır. Eğer bu hastalar ile temas varsa, koruma tedavisi verilmelidir (erişkinler ise kendi doktorlarına İnfluenza A ya da B ile yakın temas ettiklerini söyleyip yardım almalıdırlar).
Şiddetli bir grip özellikle de yüksek ve düşmeyen ateş, yorgunluk, halsizlik, kas ağrıları, büyük çocuklarda şiddetli baş ağrısı ve kusma çocuğunuzda görülebilir. Özellikle ilk 48 saat ateş olasılığı yüksektir. Bu dönemde bazı bebek ve çocuklarda ateşli nöbet görülebilir. Özellikle ateşli nöbet geçirmiş olan bebeklerde ve ailede ateşli nöbet geçiren biri varsa bu çocuklarda ateşli nöbet geçirme olasılığı yüksektir. Düzenli ateş düşürücü verilmelidir.
Çocuğunuzun mutlak yatak istirahatı gereklidir. Ayrıca aç bırakılmaması ve sıvı gıdalar ile beslenmesi de önemlidir. Ancak beslenme için aşırı zorlamamalı; AZ AZ AMA SIK SIK SU, AYRAN, ÇORBA, TAZE SIKILMIŞ MEYVE SULARI, IHLAMUR GİBİ BİTKİ ÇAYLARI VE SULU MEYVELER VERİLMELİDİR. Yağlı yiyecekler verilmemelidir. BEBEKLER İSE SIK SIK EMZİRİLMELİDİR.
Bebek veya çocuğunuzda beslenememe, solunum güçlüğü, göğüs ağrısı, nefes darlığı, bilinç bulanıklığı, ciddi ve aralıklı kusmalar, genel durumunda bozulma veya 5 günden fazla süren ateş olursa en kısa zamanda hastanemize veya acil servise tekrar başvurunuz.